marți, 29 ianuarie 2013

Semimaraton Gerar 2013

Dupa concursul foarte nereusit pe care l-am facut anul trecut, a carui poveste o puteti citi aici, am fost destul de stresat anul acesta de Semimaraton Gerar 2013, mai ales ca si in acest an coechipierii mei erau mai bine pregatiti decat subsemnatul.

Asadar, duminica 27 ianuarie 2013, la ora 10 AM, alaturi de Mihai Serban si Nicu Constantinescu am format echipa Capriorii si am luat startul la Gerar 2013, alaturi de alte 98 echipe (din totalul de 99 echipe, 60 au fost la masculin, 32 la mixt si 7 echipe de fete).

La putin timp de la start, foto Mihai Ghita
Vremea a tinut cu noi, traseul nefiind cu zapada si nici alunecos, doar cateva baltoace razlete ce se incapatanau sa ne bage apa prin pantofi, iar temperatura cred ca a fost in jur de 0 grade C. Am fost neinspirat la start si am ales pantofii de trail in dauna celor de sosea, nu as fi avut nicio problema cu cei din urma si as fi beneficiat de o greutate redusa si comoditate sporita, adica niste secunde in minus la final. Si daca ma uit mai bine la poze, a fost neinspirata si alegerea bluzei verde praz, par un brocoli supraponderal (nu mai sunt gras, pe cuvant!).

Dupa cum probabil stiti, traseul de semi este format din 6 bucle cu lungimea de aproape 3.6 km, insumand o distanta de 21,5 km, cu o diferenta de nivel pozitiva de vreo 230 metri, deci un pic mai greut decat un semimaraton clasic.

foto Mihai Ghita

Eu nu prea am alergat semimaratoane de sosea decat pe la antrenamente si ca jumatati de maraton, de aceea nu aveam o imagine foarte clara a posibilitatilor proprii pe aceasta distanta, dar estimarile ma situau undeva intre 1h41min (un timp ultra mega optimist) si 1h45min.
Am plecat destul de tare in prima tura, cam cu 4:45 min/km, ritm pe care nu stiam daca il pot mentine pana la final, dar ne-am mentinut in ritmul asta si a doua si a treia tura, dupa care Mihai a inceput sa acuze dureri de burta. Ne oprim la buda, nu ne oprim, o lasam mai incet, era destul de nehotarat. A decis sa stranga din dinti si din sfincter si am mers mai departe intr-un ritm destul de alert, undeva la 4:50 min/km.

Aici eram nitel mai marcati de efort si Mihai de probleme fiziologice
Tot concursul ne-am alergat cu echipele "Andrei Gligor pana in Sahara" cu numarul de concurs 001, formata din Andrei Rosu, Andrei Gligor si Marian Chiriac, care am vazut ca au avut si ei niste probleme fiziologice la un moment dat, echipa Lupii Albi cu nr. 023 a lui Conu' Mila pe care am depasit-o in vreo doua randuri dar venea dupa noi ca picatura chinezeasca si ne tot redepasea, ocupand la final si locul 2 la mixt, si Jet Power Team cu nr. 019, pe care am reusit sa ii lasam in urma noastra pana la urma.

Am terminat dupa 1:43:21 cu un ritm de 4:49 min/km, locul 13 la masculin din 60 echipe si 16 la general din 99 echipe. Clasamentul detaliat pe categorii aici.

Poza frumoasa de finish, baietii sustin ca m-au carat asa pe sus ultimul km, rautaciosi
O crestere vizibila a pregatirii participantilor fata de anul trecut, imbunatatiri majore fata de timpii per total, plus ca nu a mai fost niciun abandon.

Cursa a fost foarte bine organizata, multumim Ro Club Maraton si sponsorilor pentru o competitie deja de traditie. Kitul a fost bogat zic eu raportat la taxa de participare si conditiile oferite, iar medalia foarte frumoasa. Un mare plus si pentru voluntari, spectatori, Gabi Solomon care ne-a incurajat de fiecare data cand treceam prin zona de start, fotografii de pe traseu, doamna care ne-a dat sacii la vestiar, Serban Damian care a tras pe tot parcursul intrecerii de un trepied cu o camera de-a lungul intregului traseu, si toti ceilalti participanti prezenti, a fost o atmosfera de sarbatoare. Standurile de la expo chiar au fost utile de aceasta data si nu au facut doar act de prezenta cum se cam intampla de obicei.

Ritmul pe km imi spune ca pe distanta de exact 21,095 km, cat are un semimaraton, as fi scos undeva la 1:41:30, daca mai scadem ceva timp si pentru dificultatea sporita data de diferenta de nivel, cred ca sunt pe calea cea buna pentru a scoate sub 3:30 la un maraton prin primavara, ma gandesc sa particip la Maratonul International Cluj, Editia a III-a, 21 aprilie 2013. Eu ma antrenez pentru un maraton in acea perioada, sa vedem si daca voi avea resursele necesare sa merg la acesta sau nu.

6 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita, ma onoreaza, si felicitari pentru tot ce faceti pentru alergatorii amatori!

      Ștergere
  2. Si daca nu eram eu cu durerile de burta cred ca aveam cel putin 2 minute in minus. Dar fiecare cursa este unica si stiu deja ca fiecare are zilele sale mai bune sau mai proaste. Un motiv in plus sa revenim la anul :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasa ca ii rupem la anu'! Poate te gandesti la Cluj totusi pana atunci, mergem impreuna la 3:30! :)

      Ștergere
  3. Felicitari domnule brocoli. Ai facut progrese fata de anul trecut.
    Bafta la maraton...sunt sigur ca scoti un 3:30.
    Spor la antrenamente si te astept la Izvorani sa faci cateva poze:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, sa vedem de acu' incolo la ce progrese ma mai tin picioarele. Vin la Izvorani, macar ca sa ma oftic. :)

      Ștergere