luni, 19 decembrie 2011

Recenzie film documentar: Running to the Limits de Alex Vero


In anul 1985, 102 alergatori britanici alergau in sub 2 ore 20 minute maratonul, pentru ca 20 de ani mai tarziu doar 5 sa mai reuseasca acest lucru.

Alex Vero avea in 2006, cand a inceput lucrul la acest documentar, varsta de 24 ani, 102 kilograme, era bautor si fumator inrait, asmatic si nu putea alerga deloc.

Si-a propus ca pana in 2008 sa ajunga la alergarea unui maraton in sub 2 ore si 20 minute, acest timp permitandu-i participarea la calificarile pentru Olimpiada de la Beijing din 2008, din partea Marii Britanii.



Este evident ca un astfel de obiectiv nu avea cum sa fie atins intr-un timp atat de scurt si fara un genetic facut pentru asa ceva, dar transformarea lui Alex Vero este incredibila pe parcursul a peste 3 ani de zile, el alergand in 2009 un semimaraton in 1 ora si 13 minute.


Dincolo de obiectivul imposibil de atins, este insa foarte impresionanta calatoria, de la un pufos de canapea catre un atlet de elita, precum si oamenii deosebiti cunoscuti pe parcursul filmarilor, de la legende britanice ale maratonului, cum ar fi Ron Hill, Bruce Tulloh, super atletul si omul Haile Gebrselassie, o tanara speranta britanica pe nume Ben Moreau, pana la un hamal descoperit de Alex Vero la hotelul unde s-a cazat in timpul unei excursii in Ethiopia, Mengsitu Abebe, care intre timp a devenit un sportiv ce alearga semimaratonul in 1 ora si 1 minut.

Este foarte interesanta paralela intre explozia tarilor africane Kenia si Ethiopia in acest sport si declinul Marii Britanii. In Ethiopia toti tinerii alearga, este o sansa incredibila sa pleci din tara si sa alergi la competitii, sa ajungi de la cativa dolari pe luna la cateva mii, pe cand unui european ii este foarte greu sa renunte la educatie, studii, pentru a se antrena intr-un sport in care ar castiga mai putin decat intr-o profesie normala.


Un film dupa care iti vine sa iti pui pantofii de alergare in picioare si sa iesi prin parc, un exemplu de motivare, ambitie, determinare pentru toti.



Site oficial Alex Vero

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu