luni, 27 februarie 2012

Semi-maratonul “Cetatea Brasovului” - 7 aprilie 2012

Cu o zi inainte de Florii are loc un semimaraton foarte interesant din punctul meu de vedere, pe o frumusete de traseu. Cei 21 de km vor incepe din Piata Unirii, in centrul vechi al orasului, si vor continua pe drumul forestier pana in Poiana Brasov (CP1). De aici se coboara lin catre Saua Tampei, si dupa un ocol pe cararile de sub Tampa se revine la finish in Piata Unirii. Traseul are un profil montan si se desfasoara in cea mai mare parte pe macadam.


Diferenta de nivel pozitiva e undeva in jur de 600 m, cu cel mai inalt punct al traseului fiind in Poiana Brasov (1120 m, pe la km 8 al semimaratonului).


Taxa de inscriere este de 50 RON pana la data de 4 aprilie (primii 200 inscrisi primesc tricoul concursului) si 60 RON in ziua concursului (inscrierea la cortul organizatorului, kitul de participare nu cuprinde tricoul concursului).

Sunt destul de hotarat sa particip si eu, dar voi lua o decizie finala prin a doua jumatate a lunii martie, in functie de cum o sa stau cu antrenamentele si sanatatea.

Pagina oficiala a competitiei este aici:
semimaraton.ro

Si un filmulet cu o bucatica din drum (Stehil - Saua Tampei):

Dinspre Stechil spre Saua Tampei from sam man on Vimeo.


Sper sa ne intalnim acolo!

marți, 7 februarie 2012

DECALOGUL alergatorului incepator

Am compilat un set de zece "porunci" pe care orice alergator incepator ar trebui sa le urmeze pentru a alerga eficient si fara accidentari.

1. Nu iesiti la alergat fara a va achizitiona niste pantofi alergare specializati si potriviti pentru tipul vostru de pronatie. Mai incolo, dupa ce va insusiti o tehnica de alergare corespunzatoare, va puteti gandi si la alergare minimalista sau in picioarele goale.


2. Aterizarea se face pe partea anterioara a labei piciorului (ball of the foot), nu pe calcai sau pe partea mediana a labei, dar nici pe degete, si intotdeauna piciorul va lovi suprafata de alergare sub bazin, nu in fata acestuia.


3. Invatati-va sa faceti 180 de pasi pe minut, indiferent de viteza de deplasare, viteza ce se va modifica dupa aceea in functie de lungimea pasilor. Incepeti cu pasi foarte marunti dar cadenta de 180-182 batai pe minut (puteti folosi la inceput un metronom - sunt pe internet mp3-uri cu metronoame la diferite cadente).

4. Inainte de antrenament se face incalzire, pe o perioada proportionala cu intensitatea antrenamentului (pentru alergari rapide incalzirea tine mai mult, iar pentru alergari mai lente durata acesteia scade).

5. Dupa antrenament se face cool-down si stretching.

6. Postura de alergare trebuie sa fie dreapta, bazinul, pieptul si capul aliniate, umerii relaxati, privirea inainte, coatele indoite pe langa corp la 90 grade, mainile se balanseaza inainte si inapoi si nu in diagonala peste piept, iar pumnii sunt stransi foarte usor, ca si cum ai tine un ou.

7. Intregul corp va fi inclinat un pic spre fata din glezne (atentie, nu din bazin!), pentru ca propulsia sa se realizeze din senzatia de "cadere in fata".


Un filmulet excelent, care sintetizeaza foarte bine tot ce inseamna postura in timpul alergarii:


8. Nu uitati sa va hidratati (cam 150 ml la 20 minute).

9. Tineti-va un jurnal de alergare pentru a va urmari progresele (sunt o gramada online - eu folosesc runkeeper si myasics).

10. Nu cresteti distanta alergata saptamanal cu mai mult de 10% fata de saptamana trecuta. La fiecare 3-4 saptamani integrati in antrenament o saptamana mai usoara.

miercuri, 1 februarie 2012

Semimaraton Gerar 2012

Asa cum va spuneam intr-un post trecut, m-am inscris si eu la Gerarul de anul acesta in echipa Metal Militia, impreuna cu Serban Mihai si Arthur Kleps.
Scopul nostru initial era sa terminam sub 2 ore, dar nu a fost sa fie, din cauze care tin de purtarea lipsita de profesionalism a unui membru al echipei, in speta eu.
Afland de la Mihai ca pe Arthur il doare destul de rau un picior si nu stie cum va alerga cursa, s-a dus mandea fara absolut nicio grija sambata seara la un chiolhan de aniversare a doua bune prietene, unde am facut carbo loading specializat, pe baza de hamei, struguri si prune pana pe la 2 noaptea, cand tragea sotia de mine sa mergem acasa ca a doua zi trebuie sa ajung la Bucuresti la semimaraton.
Am plecat spre capitala pe la 9 dimineata, cu capul cat o banita si deshidratat ca o pruna uscata.
Consecintele normale ale celor precizate mai sus au fost ca am plecat prost, am continuat oribil si am terminat cursa dezastruos. Arthur, intr-un picior practic, a schiopatat toata cursa, a fugit mai repede decat mine. De pe la tura a doua mi-a fost atat de rau ca m-am gandit sa abandonez, coechiperii mei erau convinsi ca nu mai alerg mult si ma opresc, cica eram zombie.
Ca sa fiu sincer, nu stiu cat de repede ar fi putut alerga Arthur in situatia in care era, dar probabil cel mai dezamagit este Mihai, pentru ca simtea ca are o zi excelenta.


Pana la urma am terminat cursa, demolat efectiv, dupa 2:18:32, locul 51 la general, din 80 de echipe.


Am mai invatat inca o chestie, pe pielea mea, ca numai asa o fac, fara bautura inainte de cursa. :)) De fapt indemnul ar trebui sa sune fara bautura deloc si excese de niciun fel, dar sa o luam treptat.
Pe de alta parte, am alergat atat de incet incat a doua zi nu aveam niciun fel de febra, dureri de genunchi, eram fresh. Nu am mai alerga de luni de zile cu 6:30 min/km. :)


Chiar daca e primul concurs la care particip si nu am grade de comparatie, organizarea mi s-a parut excelenta, kitul de concurs a fost foarte consistent, depasind cu mult zic eu valoarea taxei de participare (pe langa revista Alerg, pliante, a continut un buff, un gel Isostar si o gramada de produse de igiena si ingrijire de la Dove), traseul foarte bine marcat, cu observatori pe tot parcursul, am primit tot timpul incurajari si cateva au venit in momente foarte grele (pe panta - echipa ProSport si in capatul ei, in curba, de la un voluntar foarte entuziast). Am o mica problema cu medalia de finisher, este foarte draguta ca design, dar materialul din care e facuta nu ma inspira (am eu o fobie cu tot ce tine de industria lemnului).

Pentru ca e si vorba aia cu "prost sa fii noroc sa ai", se pare ca echipa noastra a castigat premiul pentru sloganul "Fugim de neveste".